Novinky v ponuke
Nakúp ešte za 23,50€a dopravu máš zadarmo
Ešte u nás nemáte účet?
Chcete sa o vašu pleť postarať aj počas zimných mesiacov? Na obdobie chladu a mrazu sa hodia hutnejšie krémy s vyšším podielom olejov, ktoré ochránia vašu pokožku pred negatívnymi vplyvmi počasia. Vyskúšajte si vyrobiť zimný pleťový krém podľa nášho návodu s obsahom rastlinnej vazelíne Vegeline pre dlhotrvajúcu hydratáciu pleti.
Podobne ako pri iných emulziách aj pleťové krémy pozostávajú z vodných a olejových surovín. Na spojenie týchto dvoch inak nemiešateľných zložiek sa používa emulgátor, preto príprava takéhoto výrobku bude vyžadovať zahrievanie. Viac sa však už dozviete v našom návode!
Fáza INGREDIENCIA %A Demineralizovaná voda 62,83A Hamamel hydrolát 20,00A Kyselina hyalurónová HMW 0,20A Glycerín 5,00A Allantoín 0,20A Sodium lactate 60 % 1,00B Vegeline 70 4,00B Beautyderm K10 5,50C Kyselina mliečna 0,27C Cosgard konzervant 1,00 Kelímok sklenený ---
1. Všetky pomôcky, nádoby a obaly, ktoré budete používať pri výrobe pleťového krému, vydezinfikujte, napríklad etanolom z rozprašovača.2. Do tepelne odolnej nádoby odvážte glycerín, allantoín a kyselinu hyalurónovú, dobre premiešajteaž sa vytvorí hustá kaša.3. Následne pridajte do pripravenej glycerínovej zmesi zvyšné suroviny fázy A (demineralizovaná voda, sodium lactate a hydrolát), dobre premiešajte a nádobu zakrytú alobalom umiestnite na vodný kúpeľ.4. Do druhej tepelne odolnej nádoby odvážte suroviny fázy B. Opäť zakryte alobalom a rovnako ako fázu A, začnite zmes zahrievať na vodnom kúpeli.5. Zahrievajte dovtedy, kým sa fáza B úplne neroztopí a obea zmesi nedosiahnu približne rovnakú teplotu (okolo 70 °C). V tomto momente vlejte ešte na vodnom kúpeli vodnú fázu A do olejovej fázy Ba okamžite začnite miešať tyčovým ponorným mixérom.6. Miešajte niekoľko minút a následne za stáleho miešanie zložte zmes z vodného kúpeľa. Neprestávajte miešať aspoň po dobu 5 minút, aby došlo k dôkladnému spojeniu oboch fáz. Zmes sa postupne začne zahusťovať s poklesom teploty, preto počas chladnutia nezabudnite periodicky zmes premiešavať mixérom každých pár minút.7. Po vychladnutí skontrolujte pH krému a podľa potreby ho znížte kyselinou mliečnou na hodnotu 4,5-5,5. Uvedené množstvo kyseliny mliečnej je však len orientačné! Vždy skontrolujte pH každého výrobku a kyselinu mliečnu pridávajte po kvapkách, viď tipy a triky.8. Po úprave pH pridajte konzervant a zmes dôkladne premiešajte. Následne krémom naplňte vopred vydezinfikované obaly.
Príprava emulzií môže byť niekedy náročná, preto sme pre vás pripravili tipy a triky, ktoré vám uľahčia výrobu vášho zimného pleťového krému. Je dobré zmiešať práškové suroviny, čiže kyselinu hyalurónovú a allantoín s glycerínom, aby sa uľahčila rozpustnosť a hydratácia týchto látok. Inak bude trvať dlhšiu dobu než získate krásny číry gél kyseliny hyalurónovej a vo výslednom kréme môžu ešte niekoľko hodín po príprave byť hrudky nehydratovanej kyseliny hyalurónovej, ktoré však postupne vymiznú. Nezabudnite nádoby s fázou A a B pred zahrievaním na vodnom kúpeli zakryť alobalom, aby ste predišli odparovaniu vody alebo jej vniknutiu do nádob. Pokiaľ chcete pracovať s extra presnosťou, odvážte si nádobu s fázou A pred zahrievaním a zaznamenajte si hmotnosť. Po zahrievaní opäť nádobu odvážte a doplňte odparenú vodu. Nezabudnite pod horúcu nádobu vložiť tanierik alebo inú podložku, na presnosť a funkčnosť váh negatívne vplývajú horúce predmety.Pri spájaní fázy A a B dbajte na to, aby mali obe zmesi približne rovnakú teplotu. Inak sa môže stať,že emulgátor stuhne a spôsobí nespojenie emulzie a hrudky v zmesi. Takisto pre dobré spojenie oboch fáz použite tyčový mixér. Po peničoch mlieka siahnite v tom prípade, že majú dobrý výkon, v niektorých prípadoch sa stáva, že nedôjde k dobrému prepojeniu oboch fáz.Pokiaľ chcete vo výrobku využiť konzervant Cosgard, je nutné znížiť pH pridaním kyseliny mliečnej. Kyselinu mliečne vždy pridávajte po kvapkách, dôkladne zamiešajte a skontrolujte pH. Až tak pokračujtes ďalším prídavkom, kým nedosiahnete hodnotu pH v rozmedzí 4,5 až 5,5. Berte na vedomie, že uvedené množstvo kyseliny mliečnej je len orientačné a pH výrobku bude závisieť od presnosti váženia, kvality surovín či na zámenách surovín alebo zmenách dávkovania.
Nižšie vám predstavíme jednotlivé suroviny použité pri výrobe zimného pleťového krému.Takisto sa dozviete viac aj o prípadných náhradách či zmenách v dávkovaní jednotlivých surovín.
Základ pre výrobu väčšiny kozmetiky je demineralizovaná voda. V tomto prípade je doplnená hydrolátom, ktorým môžete nahradiť časť alebo celú dávku demineralizovanej vody. Nepoužívajte bežnú voduz kohútika, nakoľko tá obsahuje minerály, ktoré môžu narušiť stabilitu výrobku a celej emulzie. Môžete zvýšiť podiel vody v recepte na úkor Vegeline, ak sa vám zdá, že výrobok je príliš mastný a hustý. Avšak túto stratégiu vyskúšajte až po náhrade Vegeline rastlinnými olejmi, nakoľko dôjde určite k zmene viskozity produktu. Všetky zmeny však celkom určite vyústia aj v zmenu hodnoty pH výrobku.
Hamamel je skvelou liečivou rastlinou, ktorá svojimi výťažkami v hydroláte pomáha upokojovať podráždenú a začervenanú pleť. To oceníte najmä v zimných mesiacoch, kedy je pokožka intenzívne vystavovaná mrazu či vetru. Ako bolo spomínané, môžete zvýšiť podiel hydrolátu v recepte na úkor destilovanej vody, prípadne môžete zvoliť iný hydrolát podľa vašich preferencií. Avšak v každom prípade počítajte so zmenou pH výsledného výrobku, a tak aj odlišným množstvom kyseliny mliečnej potrebnej na úpravu pH.
Vysoko molekulárna kyselina hyalurónová je skvelým doplnkom zimnej kozmetiky pre jej hydratačnéa zvláčňujúce vlastnosti. Namiesto sér na čisto vodnej báze vyskúšajte počas zimy pridať kyselinu hyalurónovú do vodnej fázy vašich krémov, aby ste si mohli užiť benefity tejto suroviny v kombináciis rastlinnými olejmi a maslami.Kyselina hyalurónová pomáha čiastočne zahustiť výrobok a zmierniť pocit mastnoty na pletiz aplikovaného výrobku. Môžete ju vynechať a nahradiť vodou, avšak dôjde k zmene viskozity produktu.
Hlavnou zvlhčujúcou látkou v zimnom pleťovom kréme je glycerín. Jedná sa o priezračnú viskóznu tekutinu, ktorá sa dobre rozpúšťa vo vode a pomáha pleť hydratovať a udržovať v nej vlhkosť.Okrem toho glycerín slúži na urýchlenie rozpúšťania kyseliny hyalurónovej vo vodných roztokoch. Vďaka glycerínu bude kyselina hyalurónová potrebovať kratší čas na to, aby sa kompletne hydratovala a vytvorila jednoliaty gél. Podobne je na tom aj allantoín. Aj preto je dobré glycerín z receptu nevynechávať. Pokiaľ vám však táto surovina nesvedčí, môžete ju nahradiť vodou.
Skvelou upokojujúcou látkou pre vašu pleť je allantoín. V kombinácii s hamamelovým hydrolátom pomáha redukovať začervenanie a zmierňuje podráždenie pleti vplyvom chladu či ostrého vetra. Allantoín má nevýhodu v tom, že jeho väčšie množstvá sa náročne rozpúšťajú vo vode a je nutné zahriatie. Avšak aj potom sa môže stať, že po schladnutí roztoku sa allantoín spätne vyzráža a bude tvoriť usadeniny na dne. V tomto prípade tak platí, že menej je viac, zbytočne nezvyšujte dávku allantoínu, táto látka je účinná už v malom množstve. Vyhnete sa tak problémom so stabilitou výrobku.Samozrejme, allantoín je možné vynechať a nahradiť vodou.
Ďalšou látkou s vlastnosťami podobnými glycerínu je sodium lactate. Jedná sa o sodnú soľ kyseliny mliečnej, nájdete túto zlúčeninu v podobe bezfarebného roztoku, ktorý sa dobre rozpúšťa vo vode.Sodium lactate je skvelým doplnkom k iným hydratačným surovinám ako glycerínu či kyseline hyalurónovej.Sodium lactate vám tak pomôže znížiť straty vody z pokožky a udržať ju pružnú a hydratovanú aj počas zimných mesiacov. Jedná sa o aktívnu látku, takže je ju opäť možné z receptu vynechať a nahradiť glycerínom či vodou. Zbytočne obsah sodium lactate nezvyšujte nad výrobcom odporúčanúhladinu – mohlo by dôjsť k podráždeniu pleti.
Pre vaše výrobky na rastlinnej báze je dostupná aj vazelína pripravená čisto z rastlinných olejov, masiela voskov. Už tak nemusíte hľadať náhrady za klasické vazelíny s látkami odvodenými z ropy. Vegeline vďaka svojej hutnosti pomáha dodať zimnému pleťovému krému potrebnú viskozitu, aj preto zámena za iné rastlinné oleje a maslá je možná, ale prejaví sa to na výslednej konzistencii a viskozite výrobku.Okrem toho Vegeline vytvára ochranný film na pokožke chrániaci ju pred mrazom, vlhkosťou či vetrom. Pokiaľ máte sklon ku suchej či praskajúcej pokožke, zvýšte dávku Vegeline o 1-2 %, krém sa zároveň mierne zahustí.
Nakoľko sa v kréme kombinujú vodné a olejové suroviny, na spojenie týchto dvoch fáz je potrebný emulgátor. V prípade zimného pleťového krému bol zvolený Beautyderm K10. Jedná sa o bežne používaný emulgátor na výrobu pleťových krémov, telových mliek či iných emulzií.Beautyderm K10 z výrobku určite nevynechávajte, inak nedôjde k spojeniu vody a Vegeline. Zmenou zastúpenia Beautyderm K10 však môžete ovplyvniť viskozitu výrobku. Ak máte radi tekutejšie krémy, znížte jeho obsah o 0,5-1 %, naopak pre hustejší krém môžete obsah zvýšiť o zhruba 1 %. Pokiaľ neviete, ktorý variant by sa vám páčil najviac, pripravte si malé skúšobné dávky krému s rôznymi podielmi emulgátora.Tento emulgátor možno v zimnom pleťovom kréme nahradiť napríklad Olivem 1000.
Na finálnu úpravu pH výrobku bola zvolená kyselina mliečna. Jej výhoda oproti kyseline citrónovej je,že sa predáva už ako roztok, a tak si nemusíte pripravovať roztok doma. Avšak na úpravu pH možno použiť 30 či 50 % roztok kyseliny citrónovej – rátajte však s tým, že budete potrebovať úplne iné množstvo než pri kyseline mliečnej.Prídavok kyseliny mliečnej vynechajte iba v tom prípade, že pH výrobku sa už bez jeho úpravy pohybuje medzi 5,5 a 4,5. V opačnom prípade pridávajte kyselinu mliečnu po kvapkách a kontrolujte priebežne pH (napr. lakmusovými papierikmi), kým nedosiahnete požadované rozmedzie.
Skvelým konzervantom pre prírodnú kozmetiku je Cosgard. Jedná sa o širokospektrálny konzervant, ktorý je však aktívny iba v kyslom pH, ideálne pod 5,5. Aj preto je nutná úprava pH výrobku kyselinou mliečnou,v opačnom prípade konzervant nebude aktívny.Konzervant je v tomto prípade nutné pridať, nakoľko súčasťou zimného pleťového krému je aj voda, ktorá by bez ošetrenia konzervantom bola už po pár dňoch skvelou živnou pôdou pre baktérie, kvasinky či plesne a váš výrobok by bol nepoužívateľný. Cosgard môžete nahradiť iným širokospektrálnym konzervantom, uistite sa však, že daný konzervant bude účinný vo finálnom pH výrobku. Opačnom prípade je nutné pH výrobku upraviť.
Ako bolo spomenuté, s domácimi receptmi môžete experimentovať na dosiahnutie žiadaných vlastností. Konečný výsledok však môže ovplyvniť veľa faktorov, ako vlhkosť, teplota, kvalita surovín či ich skladovanie. Pred tým, než použijete akúkoľvek surovinu na výrobu kozmetického výrobku, zoznámte sa s jej vlastnosťami, odporúčaným dávkovaním, podmienkami skladovania či bezpečného zaobchádzania. Každá surovina môže mať potenciál vyvolať alergickú reakciu u citlivých jedincov, preto pred použitím výrobku odporúčame zistiť, či netrpíte alergiou na niektorú zo surovín alebo celkový výrobok, napr. kožným testom. Pokiaľ máte veľmi citlivú či veľmi aknóznu pleť, alebo máte iné kožné a zdravotné problémy, odporúčame sa poradiť s lekárskym odborníkom pred aplikovaním nového produktu na pokožku, či už sa jedná o domáci kozmetický produkt, čistú surovinu alebo komerčne dostupný výrobok.
Potrebuje vaša pleť viac výživy a starostlivosti v zimnom období? Skúste to so zimným pleťovým krémom, ktorý si vyrobíte podľa nášho návodu.
Za skvelé informácie a článok s návodom ďakujeme Ivane Jačalovej.
Máte zaujímavé tipy a triky, ktoré by sme mohli k tomuto návodu pridať? Napíšte nám na marketing@handymade.sk a zdieľajte s nami nové skúsenosti.
Majte krásny a tvorivý deň.
Do zmydelnenia, priatelia.