SLEDUJTE novinky.
Nakúp ešte za 23,50€a dopravu máš zadarmo
Ešte u nás nemáte účet?
Ak je súčasťou vašej skrášľovacej rutiny aj telové mlieko, určite spozornite. Prinášame vám návod na ľahké telové mlieko s príjemnou kvetinovou vôňou. Výroba pritom nie je priveľmi zložitá a práve príprava telových mliek je skvelým spôsobom ako zdokonaliť svoje zručnosti pri tvorbe emulzií.
Telové mlieko pozostáva z vody a olejov, čiže dochádza k tvorbe emulzie. Pre úspešné spojenie týchto surovín a zahustenie výrobku je nutné použiť emulgátor, v našom prípade Olivem 1000. Pre získanie jemnej svetlozelenej farby bol využitý mica prášok a vôňu dodal vonný olej.
Fáza INGREDIENCIA %A Demineralizovaná voda 58,12A Glycerín 5,00A Hydrolát jazmín 20,00A Mica prášok Enchanted forest 0,06B Konopný olej 11,97B Olivem 1000 3,30C Vonný olej, Prales Costa Rica 0,50C Kyselina mliečna 0,05C Cosgard - konzervant 1,00 Plastová fľaša priehľadná, dávkovač ---
1. Všetky pomôcky, nádoby a obaly, ktoré prídu do styku s výrobkom alebo surovinami, vydezinfikujte, napríklad etanolom.2. Do tepelne odolnej nádoby odvážte glycerín a mica prášok, dôkladne premiešajte, aby vymizli hrudky. Následne pridajte vodu a hydrolát, opäť premiešajte.3. Do druhej tepelne odolnej nádoby odvážte suroviny fázy B, čiže olej a emulgátor.4. Obe nádoby so surovinami zakryte alobalom a umiestnite na vodný kúpeľ. Zahrievajte, kým sa emulgátor nerozpustí a obe zmesi nedosiahnu približne rovnakú teplotu (okolo 70 °C).5. Ešte na vodnom kúpeli vlejte vodné suroviny (fáza A) do olejových (fáza B) a okamžite začnite miešať peničom mlieka či tyčovým mixérom. Za stáleho miešania zložte nádoby z vodného kúpeľa a pokračujtev miešaní.6. Miešajte zhruba päť minút (fázy sa nesmú po prerušení mixovania oddeľovať), následne periodicky každých pár minút zmes opäť premiešajte mixérom/peničom mlieka až do úplného vychladnutia.7. Po vychladnutí zamiešajte do telového mlieka vonný olej a skontrolujte pH. Cieľom je získať pHv rozmedzí 4,5 až 5,5. Pokiaľ je to nutné, znížte pH pridaním kyseliny mliečne. Pridávajte kyselinu mliečnu po kvapkách, dôkladne premiešajte a kontrolujte pH po každom prídavku. Uvedené množstvo kyseliny mliečne je totiž len orientačné (viď. Tipy a triky).8. Po úprave pH pridajte konzervant, dôkladne ho zamiešajte do zmesi.9. Naplňte do vybranej vydezinfikovanej nádoby.
Uľahčite si výrobu telového mlieka s našimi tipmi a trikmi, ktoré vám pomôžu zjednodušiť celýproces výroby.Pri zahrievaní vodnej a olejovej fázy využite vodný kúpeľ. Dbajte na to, aby nádoby boli zakryté alobalom– zabránite tak nadmernému odparu vody, a zároveň vniknutiu vody z kúpeľa do olejovej fázy. Pokiaľ máte po ruke kuchynský či infračervený teplomer, určite ho využite. Je dobré spájať vodnú a olejovú fázu, keď dosiahnu približne rovnakú teplotu, cca 70 °C. Vždy vlievajte vodnú fázu do olejovej ešte na vodnom kúpeli. Po spojení fáz začnite intenzívne miešať peničom mlieka alebo tyčovým mixérom. Počas miešania zložte z vodného kúpeľa a pokračujte v miešaní aspoň 5 minút. Následne zmes periodicky premiešajte každých pár minút počas chladnutia. S poklesom teploty dôjde aj k zahusteniu výrobku, a tak nezabudnite na pravidelné premiešanie.Až po vychladnutí upravte pH výrobku a pridajte tepelne citlivé látky. Pri úprave pH pridávajte kyselinu mliečnu len po kvapkách, dôkladne premiešajte a skontrolujte pH. Uvedené množstvo kyseliny mliečnejje totiž len orientačné a závisí na mnohých faktoroch, ako šarža hydrolátu, teplota, presnosť váženia, zámeny v recepte a podobne. Úprava pH na hodnotu 4,5-5,5 je nevyhnutná nielen pre lepšiu toleranciu mlieka pokožkou (pH 4,5-5,5 predstavuje fyziologické pH pokožky), ale aj pre funkčnosť konzervantu. Cosgard je najúčinnejší v kyslom pH, ideálne pod pH 5,5. Preto úpravu pH rozhodne nezanedbajte a konzervant pridajte až po úprave pH.Ak sa vám stane, že zmes sa nespojila a oddeľuje sa vodná a olejová fáza, uistite sa, že obe fázy mali rovnakú teplotu pred spojením. Takisto, finálnu viskozitu výrobku uvidíte až po vychladnutí,preto ak je zmes ešte horúca a príliš tekutá, tak pokračujte v miešaní mixérom – zmes sa zahustí s chladnutí. Ak aj po vychladnutí zmesi je mlieko príliš tekuté, skontrolujte, či váš emulgátor nie je po záruke, takisto či ste použili Olivem 1000 (emulgátory nie sú, čo sa týka zahusťovania, identické, pri zámene emulgátora bude pravdepodobne nutná zmena dávkovania). Prípadne môžete zameniť penič mlieka za tyčový mixér, niektoré peniče mlieka nemajú dostatočný výkon, aby spojili emulziu.
Nižšie sa dozviete viac o jednotlivých surovinách použitých na výrobu telového mlieka.Takisto zistíte viac o prípadných zámenách či zmenách v recepte, ktoré môžete vykonať.
Pre dosiahnutie spojenia emulzie sú nutné kvalitné suroviny. Aj preto je dôležité pri výrobe kozmetiky používať demineralizovanú či destilovanú vodu. Táto voda je zbavená minerálnych látok, ktoré by mohli narušiť stabilitu emulzie a podobne. Destilovanú vodu v recepte je možné nahradiť kvetinovými hydrolátmi, ktoré sú tiež získané destiláciou avšak obsahujú rôzne cenné zložky z kvetín a rastlín, z ktorých boli vydestilované. Mnohé hydroláty majúaj príjemné vône, preto môžu byť náhradou parfumácie.
Skvelou zvlhčujúcou surovinou pre vašu pokožku je glycerín. Tento alkohol je dobre rozpustný vo vode, preto je ho vhodné pridávať do vodnej fázy výrobkov. Pomáha udržať vlhkosť dlhšie v koži, a tak ju intenzívne hydratuje. Zároveň, vďaka glycerínu sa jednoduchšie rozptýlia práškové farbivá a látky,preto je vhodné mica prášok zmiešať s glycerínom a až tak pridať vodu a hydroláty.Glycerín je možné z receptu vynechať a nahradiť ho vodou, prípadne sa môžete pohrať s jeho obsahom, používa sa až do 10 % obsahu.
O kvetinových hydrolátoch a možnosti náhrady destilovanej vody týmito látkami sme sa bavili vyššie. Kvetinové hydroláty prinášajú vašim produktom mnohé benefity z rastlín, z ktorých sa získavajú, a zároveň dodávajú výrobku jemnú vôňu. Samozrejme, môžete hydrolát nahradiť destilovanou vodou, prípadne sa pohrať s pomerom voda a hydrolát.Každopádne, každá zmena hydrolátu v recepte, či už jeho druhu či zastúpenia, vyústi vo zmenu potrebného množstva kyseliny mliečnej na úpravu pH. Preto je vždy nutné kyselinu mliečnu pridávať postupne, nakoľko aj jednotlivé šarže hydrolátu sa môžu od seba líšiť a ovplyvniť tak výsledné pH výrobku.
Farbivom pre získanie jemnej zelenkastej farby bol mica prášok. Mica prášky sú dostupné v širokej palete farieb, a tak sa fantázii medze nekladú. Môžete sa pohrať s množstvom použitého mica prášku, a tak dosiahnuť rozdielne farebné odtiene. Prípadne môžete mica prášok úplne vynechať a nahradiť ho vodou.
Základ pre olejovú fázu tvorí konopný olej. Tento olej je bohatý na rôzne nenasýtené mastné kyselinya vitamíny, a tak sa skvele hodí pre rôzne druhy pokožky. Samozrejme, konopný olej môžete zameniť za iný rastlinný olej podľa vášho výberu. Konopný olej má však výhodu v tom, že je pomerne bohatý na živinya dobre cenovo dostupný.Môžete vyskúšať aj zmes rôznych olejov, prípadne zmeniť zastúpenie oleja v recepte. Pokiaľ trpíte suchou kožou, môžete tak zvýšiť podiel oleja v telovom mlieku.
Ďalšou súčasťou receptu na telové mlieko je emulgátor. Emulgátory sú zložky, ktoré pomáhajú spájať vodné a olejové suroviny a vytvoriť z nich emulziu. Vďaka tomu získate nádhernú krémovú konzistenciu telového mlieka. Emulgátory tiež prispievajú k zvýšeniu viskozity výrobku, preto ak chcete tekutejšie telové mlieko, znížte zastúpenie emulgátora a naopak.Samozrejme, jednotlivé emulgátory sa od seba líšia, a tým aj ich emulgačná a zahusťovacia schopnosť. Preto, ak budete zamieňať Olivem 1000 za iný emulgátor, bude pravdepodobne nutné upraviť dávkovanie, aby ste dosiahli želanú konzistenciu.
Pre získanie príjemnej tropickej vône bohatej na ľalie bol použitý vonný olej Prales Costa Rica. Hoci sa jedná o synteticky pripravený vonný olej, vďaka takémuto spôsobu prípravy si môžete užívať vône, ktoré by sav podobe esenciálnych olejov nedali získať. Avšak, esenciálne oleje predstavujú alternatívu k vonným olejom, a preto ich môžete tiež použiť ako náhradu.Pamätajte, že esenciálne aj vonné oleje sú citlivé na teplo, preto ich pridávajte len do ochladnutého výrobku. Zároveň, dodržujte dávkovanie, vhodnú dávku pre váš výrobok nájdete napríklad v štandardoch IFRA uvedených pri výrobku.
Hlavná úloha kyseliny mliečnej v tomto výrobku je úprava pH. Výhoda kyseliny mliečne oproti kyseline citrónovej je fakt, že kyselina mliečna je tekutá, a tak si nemusíte vopred pripravovať roztok, ako v prípade granuliek kyseliny citrónovej.Samozrejme, môžete upravit pH aj pomocou roztoku kyseliny citrónovej, opäť platí, že sa potrebné množstvo kyseliny citrónovej voči mliečnej bude líšiť, preto ju pridávajte postupne a kontrolujte pH.
V neposlednom rade si výrobky s obsahom vody vyžadujú konzervant. Nie je tomu inak ani v tomto prípade. V telovom mlieku bol použitý konzervant Cosgard, ktorý je účinný v kyslom pH, preto je nutná úprava pH na hodnotu 4,5-5,5. Pokiaľ chcete použiť iný konzervant, vyberajte širokospektrálne konzervanty (tj. proti kvasinkám, plesniam aj baktériám) a skontrolujte pH výrobku, či zodpovedá oblasti účinnosti konzervačnej látky. Ak nie, pH upravte na požadovanú hodnotu (s najväčšou pravdepodobnosťou bude nutné znížiť pH prídavkom roztoku kyseliny) a až tak pridajte konzervant.
Ako bolo spomenuté, s domácimi receptmi môžete experimentovať na dosiahnutie žiadaných vlastností. Konečný výsledok však môže ovplyvniť veľa faktorov, ako vlhkosť, teplota, kvalita surovín či ich skladovanie. Pred tým, než použijete akúkoľvek surovinu na výrobu kozmetického výrobku, zoznámte sa s jej vlastnosťami, odporúčaným dávkovaním, podmienkami skladovania či bezpečného zaobchádzania. Každá surovina môže mať potenciál vyvolať alergickú reakciu u citlivých jedincov, preto pred použitím výrobku odporúčame zistiť, či netrpíte alergiou na niektorú zo surovín alebo celkový výrobok, napr. kožným testom. Pokiaľ máte veľmi citlivú či veľmi aknóznu pleť, alebo máte iné kožné a zdravotné problémy, odporúčame sa poradiť s lekárskym odborníkom pred aplikovaním nového produktu na pokožku, či už sa jedná o domáci kozmetický produkt, čistú surovinu alebo komerčne dostupný výrobok.
Veríme, že ak sa vám podarilo vyrobiť si telové mlieko podľa nášho postupu a vytvorili ste ho podľa vašich predstáv, už ho nevymeníte. Prírodným surovinám a zloženiu, ktoré poznáte, sa nič nevyrovná.
Ak máte nejaké otázky ohľadom tvorby telového mlieka alebo jeho návodu, určite nám napíšte na marketing@handymade.skS potešením vám odpovieme. Veľmi pekne ďakujeme Ivane Jačalovej za skvelý návod a celý príspevok.
Do zmydelnenia, priatelia.