Novinky v ponuke
Nakúp ešte za 23,50€a dopravu máš zadarmo
Ešte u nás nemáte účet?
Pokiaľ máte záujem o netradičnú formu pleťového gélu, ktorý nevznikol s použitím rastlinných gúm, vyskúšajte náš gél s kyselinou hyalurónovou. Hydratačné zloženie pleťového gélu bez zbytočne vysokého obsahu olejov umožňuje rýchle vstrebanie do pokožky, ktorej tak gél poskytne požadovanú hydratáciu.Na vytvorenie emulzie bol využitý slnečnicový lecitín, s ktorým sa trochu náročnejšie pracuje v receptoch obsahujúcich vodu, preto je tento návod vhodný najmä pre skúsenejších.
Ako bolo spomínané, ľahký pleťový gél s kyselinou hyalurónovou obsahuje vodu, ale aj malé množstvo olejov pre vyživenie pokožky. Súčasťou návodu je aj trstinový skvalán, ktorý je skvelou náhradou olejov, pretože sa pokožkou rýchlo vstrebáva a nevytvára na nej mastný film.
Fáza INGREDIENCIA %A,B Demineralizovaná voda 81,89A Kyselina hyalurónová HMW 1,00A Glycerín 10,00B Slnečnicový lecitín 3,00C Trstinový skvalán 1,00C Jojobový olej 2,00C Esenciálny olej, citrónová tráva 0,10D Euxyl PE 9010, konzervant 1,00 Plastový kelímok, mliečny
1. Všetky pomôcky či nádoby a obaly, ktoré budete používať alebo prídu inak do styku so surovinami, vydezinfikujte, napríklad etanolom.2. Do jednej nádoby odvážte demineralizovanú vodu. V druhej nádobe si pripravte zmes kyseliny hyalurónovej a glycerínu, dobre premiešajte až sa vytvorí hustá kaša, nechajte odstáť, kým si pripravíte zvyšok surovín.3. Do tretej nádoby odvážte slnečnicový lecitín a prilejte k nemu asi desatinu objemu už vopred odváženej demineralizovanej vody. Dobre premiešajte, ideálne peničom mlieka či tyčovým mixérom (pri väčších objemoch), slnečnicový lecitín potrebuje určitý čas na hydratáciu (aspoň 30 minút), inak sa úplne nerozpustí. Každých 30 minút dôkladne premiešajte až kým nie je lecitín úplne rozpustený.4. Do ďalšej nádoby si odvážte suroviny fázy C (jojobový a esenciálny olej a trstinový skvalán). Za stáleho miešania pridávajte tieto suroviny (fázu C) do roztoku dôkladne rozmiešaného slnečnicového lecitínu.5. Zvyšnú vodu po malých dávkach za stáleho miešania pridávajte ku zmesi glycerínu a kyseliny hyalurónovej až sa vytvorí hustý gél, ktorý môže obsahovať hrudky (viac v sekcii tipy a triky).6. Za stáleho miešania pridávajte gél ku zmesi lecitínu a olejov, miešajte veľmi dôkladne, aby sa všetky suroviny spojili.7. Následne pridajte konzervant a zmes opäť dôkladne premiešajte.8. Zmes je dobré nechať odstáť v nádobe zakrytej potravinárskou fóliou cez noc, aby kyselina hyalurónová mala dostatok času sa dôkladne hydratovať.
Používanie slnečnicového lecitínu pri výrobe emulzií môže byť občas náročné, nakoľko sa nejedná o práve najjednoduchší emulgátor, s ktorým sa dá pracovať. Aj preto bola využitá pri výrobe pleťového gélus kyselinou hyalurónovou metóda tvorby emulzie za studena, ktorá o niečo uľahčuje prácu a zároveň citlivé suroviny nie sú vystavené zvýšenej teplote. Zistite viac o ďalších tipoch a trikoch ako na výrobu pleťového gélu s kyselinou hyalurónovou.Pred spojením olejových surovín a vodného gélu kyseliny hyalurónovej je nutné dôkladne rozmiešať slnečnicový lecitín vo vode. Pri prvotnom miešaní isto zistíte, že vo vode ostávajú hrudky nerozmiešaného lecitínu. Zmenšiť množstvo týchto hrudiek pomôže, ak na miešanie použijete penič mlieka či tyčový mixér (pri väčších objemoch), pri použití sklenenej tyčinky či lyžičky sa väčšina lecitínu zvykne nalepiť práve na lyžičku.Po hydratácií lecitínu (obvykle postačí nechať odstáť zmes 30 minút, prípadne dlhšie) a následnom intenzívnom premiešaní by ste už nemali v zmesi pozorovať kúsky nerozmiešaného lecitínu.V tomto bode je čas pridať zvyšné suroviny.Dôležité je aj skladovanie pleťového gélu, vyhýbajte sa miestam s veľkými výkyvmi teplôt (malé uzavreté kúpeľne, auto počas leta a pod.). Rovnako aj priame intenzívne slnečné žiarenie môže spôsobiť rozpad emulzie. Dobré je zmes pred každým použitím premiešať, nakoľko lecitín poskytuje menej stabilné emulzie.Pokiaľ sa emulzia neustále rozpadáva (oddeľuje sa voda od olejov), zmes zmenila farbu či vôňu, výrobok prestaňte používať, pravdepodobne je gél už pokazený. Nakoľko lecitín obsahuje zdroj fosforu pre mikroorganizmy (bežne je rast mikroorganizmov v kozmetike obmedzený aj nedostatkom živín, medzi ktoré sa radí tiež fosfor), tak aj po použití konzervantu vám takýto výrobok vydrží maximálne niekoľko týždňov, preto je vhodné vyrábať menšie dávky, aby ste vždy mali po ruke čerstvý gél.
Nižšie nájdete popis jednotlivých surovín použitých na výrobu pleťového gélu s kyselinou hyalurónovou. Takisto sa dozviete viac aj o ich funkcii vo výrobku, ich prípadných náhradách alebo zmenách dávkovania.
Nakoľko vytvárame klasický gél na vodnej báze, nezaobídeme sa v recepte bez použitia demineralizovanej vody. Táto voda je zbavená minerálnych látok, ktoré by mohli narušiť stabilitu výrobku, čo je obzvlášť dôležité, keď vytvárate emulzie, ako v tomto prípade, pretože zmenou podmienok sa emulzie môžu niekedy rozpadnúť. Aj preto je dôležité, aby ste použili demineralizovanú či destilovanú vodu pri výrobe kozmetických výrobkov.Možnou náhradou demineralizovanej vody sú kvetinové hydroláty. Aj tieto látky vznikli parnou destiláciou avšak pri destilácií boli využité rôzne rastliny. A tak sa v kvetinových hydrolátoch nachádzajú rôzne rastlinné zložky, ktoré im dodávajú charakteristické vlastnosti a jemnú kvetinovú vôňu.V tomto prípade môžete nahradiť časť alebo celý podiel demineralizovanej vody kvetinovými hydrolátmi. Avšak ak hydroláty majú veľmi odlišné pH od vody, môžete sa stať, že to ovplyvní stabilitu emulzie.
Kyselina hyalurónová s vysokou molekulárnou hmotnosťou (HMW) je skvelá na vytvorenie hustých gélov na vodnej báze, ktoré sa nielen dobre nanášajú, ale zároveň poskytujú pleti účinnú hydratáciu. Keď vyskúšate výrobok s obsahom kyseliny hyalurónovej, pochopíte prečo je táto surovina top látkou pre zvlhčenie a hydratovanie pleti.Kyselinu hyalurónovú HMW možno nahradiť aj alternatívou s nižšou molekulárnou hmotnosťou LMW, ktorá preniká hlbšie do pokožky, kvôli menším časticiam. Na druhú stranu LMW kyselina hyalurónová nemá schopnosť vytvoriť tak husté a pevné gély ako HMW kyselina hyalurónová, preto ak vám ideo výraznejšiu gélovitú konzistenciu, ale chcete vo výrobku aj účinky LMW kyseliny hyalurónovej, tak skombinujte tieto dva druhy kyseliny hyalurónovej.
Jedným z najčastejších zvlhčovadiel pre pleť je glycerín. Táto bezfarebná sirupovitá látka sa dobre rozpúšťa vo vode a umožňuje rýchlejšiu hydratáciu práškových surovín, v tomto prípade kyseliny hyalurónovej. Glycerín nie je nevyhnutný v recepte, ale jeho prítomnosť zníži tvorbu hrudiek a vzniknuté hrudky kyseliny hyalurónovej zas rýchlejšie vymiznú. Môžete sa pohrať aj so zastúpením glycerínu v recepte pokiaľ chcete výraznejšie hydratačné účinky pleťového gélu na pokožku.
Emulgátorom v recepte na pleťový gél s kyselinou hyalurónovou je slnečnicový lecitín. Táto látka sa niekedy získava ako vedľajší produkt pri rafinácií olejov a je tvorená zlúčeninami umožňujúcimi spájať polárne a nepolárne látky, tj. vodu a oleje. Slnečnicový lecitín je hustá tmavohnedá látka konzistenciou podobná medu, ktorá sa o niečo náročnejšie rozmiešava vo vode. Náhradou za slnečnicový lecitín môže byť sójový lecitín s podobnými vlastnosťami.Aj kvôli tmavému sfarbeniu slnečnicového lecitínu je výsledný výrobok béžovej farby. Ak sa vám táto farba nepáči, môžete vyskúšať prekryť toto sfarbenie napríklad pomocou mica práškov. Tieto prášky pridajte ku zmesi glycerínu a kyseliny hyalurónovej a dobre premiešajte, aby sa vytvorila hustá kaša. Takto zabezpečíte rovnomernejšie rozptýlenie mica prášku vo výrobku.Ako bolo spomínané, slnečnicový lecitín v sebe obsahuje fostátovú skupinu obsahujúcu fosfor, ktorá zabezpečí spojenie s vodou, na druhú stranu je zdrojom tohto esenciálneho prvku pre mikroorganizmy,a tak výrobky na vodnej báze s obsahom slnečnicového lecitínu majú o niečo kratšiu trvanlivosť. Pri správnom skladovaní a zakonzervovaní vydržia maximálne niekoľko týždňov, preto je lepšie vyrábať menšie dávky. Na druhú stranu slnečnicový lecitín umožňuje vznik emulzií za studena, čím sa zbytočne nemusia vystavovať rastlinné oleje teplu a na pleti vytvára lecitín hodvábne jemný pocit, ktorý určite oceníte.
Pre účinnejšiu hydratáciu, ktorú ocení zmiešaná či aj suchá pokožka, bol v recepte využitý aj olej. V tomto prípade sme siahli po jojobovom oleji, ktorý sa dobre vstrebáva pokožkou, nezanecháva mastný filma je univerzálnym olejom pre mnoho kozmetických výrobkov. Avšak jojobový olej nie je jediným olejom, ktorý môžete použiť. Pokojne siahnite aj po inom rastlinnom oleji, ktorý máte v obľube. Prípadne týmto olejom nahraďte aj trstinový skvalán, ak ho práve nemáte po ruke. Takisto môžete zvýšiť aj zastúpenie oleja v recepte, ideálne o 1-2 %, inak by sa musel zmeniť aj podiel slnečnicového lecitínu.Ak oleje aj trstinový skvalán z receptu vynecháte, tak sa stratí potreba použiť emulgátor (slnečnicový lecitín) a vy získate iba čistý gél kyseliny hyalurónovej.
Trstinový skvalán predstavuje olejovitú kvapalinu vyhľadávanú v kozmetickou priemysle, pretože sa do pokožky vstrebáva ešte rýchlejšie než bežné oleje a účinne ju vyživuje bez pocitu mastnoty. Trstinovým skvalánom tak možno nahrádzať oleje v recepte. Okrem toho je trstinový skvalán veľmi stabilný a dodáva pokožke pružnosť, pomáha dopĺňať straty tejto látky v koži, nakoľko produkcia skvalánu s vekom klesá. Veľmi dobre sa skvalán hodí aj ako súčasť podkladových báz pod make-up.
Jemnú citrusovú vôňu vašim výrobkom dodá esenciálny olej citrónová tráva. Výhodou tohto oleja je fakt,že citrónová tráva nie je citrus, hoci má citrusovú vôňu. Vďaka tomu sa neradí medzi fotosenzitívne oleje, ktoré by na pokožke vystavenej slnku mohli spôsobiť alergickú reakciu. Aj preto si môžete užívať produktys citrusovou vôňou aj počas leta. Samozrejme, esenciálny olej citrónová tráva môže byť nahradený iným esenciálnym olejom, dobre je však vybrať esenciálny olej, ktorý nie je fotosenzitívny, nakoľko sa jedná o nezmývateľný výrobok. Alebo môžete siahnuť po vonných olejoch, ktoré vám ponúkajú širokú paletu vôní, vrátane tých ovocných.Nakoľko slnečnicový lecitín má svoju charakteristickú vôňu, ktorá nemusí byť každému príjemná, je dobré zvoliť aspoň malé množstvo vonného či esenciálneho oleja na prekrytie pachu slnečnicového lecitínu.
Pre konzerváciu výrobku bol zvolený konzervant Euxyl PE 9010, ktorý je účinný v kyslom aj zásaditom pH, a tak je dobrou voľbou najmä pre začiatočníkov. Konzervant je v pleťovom géli nevyhnutný najmä preto,že výrobok obsahuje vodu aj slnečnicový lecitín, a tak použitie konzervantu nepodceňujte. Samozrejme, siahnuť môžete aj po iných širokospektrálnych konzervantoch, avšak si overte či budú účinné aj pri pH vášho výrobku. Ak budete pH výrobku upravovať, vyskúšajte si to najskôr na menších dávkach, pretože veľká zmena pH môže spôsobiť rozpad emulzie.
Ako bolo spomenuté, s domácimi receptmi môžete experimentovať na dosiahnutie žiadaných vlastností. Konečný výsledok však môže ovplyvniť veľa faktorov, ako vlhkosť, teplota, kvalita surovín či ich skladovanie. Pred tým, než použijete akúkoľvek surovinu na výrobu kozmetického výrobku, zoznámte sa s jej vlastnosťami, odporúčaným dávkovaním, podmienkami skladovania či bezpečného zaobchádzania. Každá surovina môže mať potenciál vyvolať alergickú reakciu u citlivých jedincov, preto pred použitím výrobku odporúčame zistiť, či netrpíte alergiou na niektorú zo surovín alebo celkový výrobok, napr. kožným testom. Pokiaľ máte veľmi citlivú či veľmi aknóznu pleť, alebo máte iné kožné a zdravotné problémy, odporúčame sa poradiť s lekárskym odborníkom pred aplikovaním nového produktu na pokožku, či už sa jedná o domáci kozmetický produkt, čistú surovinu alebo komerčne dostupný výrobok.
Pleťový gél s kyselinou hyalurónovou je skvelým pomocníkom hlavne počas horúceho leta. Dodá hydratáciu bez zbytočného zaťaženia pleti. Máte ho doma už aj vy?
Ak nie, vyrobte si ho podľa nášho blogového návodu. Ak máte nejaké vylepšenia, skúsenosti či otázky ohľadom výroby prírodnej kozmetiky, určite nám napíšte na marketing@handymade.skĎakuejme Ivane Jačalovej za skvelý príspevok, ktorý pre nás pripravila.
Tešíme sa na všetky vaše správy.
Dovtedy - do zmydelnenia, priatelia.