Nakúp ešte za 23,50€
a dopravu máš zadarmo
fáza A | zvykne byť olejovou fázou – obsahuje zložky rozpustné v oleji |
fáza B | je tým pádom vodnou fázou – obsahuje zložky rozpustné vo vode |
fáza C | obsahuje zložky, ktoré sú prídavnými látkami a vyššia teplota zmesi nespôsobuje znehodnotenie výživných vlastností zložiek |
fáza D | obsahuje zväčša zložky, ktoré sú citlivé na vyššiu teplotu, to znamená, že by mohli stratiť svoje výživné vlastnosti, a preto sa pridávajú, až keď má zmes približne pod 40 ̊C, prípadne je dobré vedieť citlivé teplotné hranice zložiek, ktoré použijete a primiešať ich až po dosiahnutí tejto hranice |
fáza C a D | pokiaľ fázy C a D vytvárajú suchú zmes, neľakajte sa, že máte zlý recept a odoberte si pokojne menšie množstvo glycerínu alebo hydrolátu z vodnej fázy a zabezpečíte tak homogénnu hmotu oboch fáz – do emulzie je najlepšie pridávať tekuté alebo gélovité skupenstvá, inak Vám hrozia hrudky |
Fáza | Názov suroviny | Obsah v % |
A | Bambucké maslo | 13 % |
A | Nechtíkový macerát | 7 % |
A | Olivem 1000 | 6 % |
A | Lanolín | 5 % |
A | Včelí vosk | 3 % |
A | Cetyl alkohol | 3 % |
B | Aleo vera šťava | 25 % |
B | Hydrolát harmanček | 25 % |
B | Glycerín | 4 % |
B | D-panthenol | 3 % |
B | Alantoín | 1 % |
C | Ovsený hodváb | 2 % |
C | Cosgard | 0,8 % |
C | CO2 granátové jablko | 0,4 % |
1. |
Navážte si jednotlivé suroviny a následne pripravte jednotlivé fázy separatne. Fázy budeme postupne pridávať.
|
2. | Vo formulácii môžete skombinovať aj niekoľko emulgátorov, prípadne pridať tzv. ko-emulgátory (takými sú najmä čisto prírodné emulgátory, ako sú včelí vosk, lanolín, sójový či slnečnicový lecitín, ktoré samé o sebe nie sú dostatočne silné, aby dostatočne zemulgovali zmes, ale zase sú veľmi výživné a zabezpečia výbornú finálnu hutnosť krému). Ako môžete vidieť, v našom recepte sme použili dokonca 4 druhy emulgátorov – lanolín, včelí vosk, Olivem1000 a cetyl alkohol. |
3. | Fáza A sa zmieša s fázou B, prebehne proces intenzívneho šľahania metličkou (presvedčili sme sa, že dobrý švih ruky je potrebný na vytvorenie kvalitnej emulzie :-) emulgátor to všetko nespraví sám, takže pokojne použite kuchynský mixér). Tento proces môže prebiehať aj v chladnom vodnom kúpeli, čím urýchlite vytvorenie emulzie a tuhnutie krému. |
4. | Keď sa vám vytvorí správna konzistencia, pridáva sa fáza C, ktorú je potrebné tiež dôkladne vymiešať. |
5. | Zmes naplníme do kelímkov, necháme odstáť a môžeme aplikovať. |
V podstate pri zachovaní rovnakého postupu ako pri predchádzajúcom kréme si vieme vyrobiť aj ľahký krém na tvár vhodný pre zrelú pleť 25+.
Fáza | Názov surovniny | Obsah v % |
A | Makový olej | 8 % |
A | PolyAquol 2W | 5,5 % |
A | Olivový skvalán | 3 % |
A | PCA Glyceryl Acetate | 3 % |
A | Olej zo slivkových jadier | 2 % |
A | Cupuacu maslo | 2 % |
B | Hydrolát biela ruža | 66 % |
B | Vegeluron | 5,9 % |
B | Dermosoft P-30 | 0,1 % |
C | Cosgard | 0,1 % |
C | Sodium PCA | 2% |
C | CO2 Rozmarín | 0,5 % |
C | Kyselina Hyal. HMW | 0,5 % |
C | Kyselina Hyal. LMW | 0,5 % |